James Bay

Crow’s Call

What was once an underused space connecting the street-facing gate to the home’s back door has become an exquisite private garden ideal for tranquil contemplation and bird watching.

The Vision

We wanted this space to be functional, liveable, and appealing—a true haven from the busy outside world. To do so, we created a design that would provide new directional flow, replace the existing hard surfaces, and incorporate lighting, a water feature, and attractive plantings.

Our Process

To guide guests from the street-facing gate to the home’s back door, we created a small island bed backed by a vine trellis, prompting travel along the garage. This flow is reinforced by the interlock paver pattern. Taking inspiration from James Bay-era architecture, we designed the open dining area using cobble-style stone laid in a circular pattern. The space is at once inviting and refined.

Before: a shot of the property before landscaping
A woman relaxes in an armchair in her garden.
Before: a shot of the property before landscaping
+5
A backyard patio and garden
  • “Catherine and Marty have taken my sad little garden and transformed it into an urban refuge. It has given me so much pleasure that I had them return to do the same to my front yard with the same results. They listen, advise, work hard and on time, and take care of the smallest details along the way.”

    – Marilyn C., James Bay

    Previous Slide Next Slide

    Find Your Inspiration